pondelok 29. apríla 2013

Sárospatak

Neďaleko, 10 kilometrov vzdialené od mesta Sátoraljaujhely, ktoré je rôznymi atrakciami obohatené a dobrým vínom zásobované, je obľúbené obľúbené miesto Slovákov – mesto Sárospatak.
Mesto s 13.290 obyvateľmi, pod Tokajským pohorím, na brehu rieky Bodrog je veľmi pekné, čisté, plné kvetov a parkov, so starobylými uličkami, historickými pamiatkami a termálnymi kúpeľami Végeradó Fürdő. Toto mesto je od začiatku mája do konca septembra denno denne doslova husto navštevované Slovákmi. Lákajú ich tam termálne liečivé kúpele s 38°C vodou, ktorá obsahuje kalcium, magnézium, nátrium, fluorid a iné minerály, s prístupnými cenami, vinné pivničky s dobrým tokajským vínom a reštaurácie s ozajstnými maďarskými pochúťkami. Mesto má dobrú občiansku vybavenosť, priateľských obyvateľov a pre ľudí, ktorí sa tam presťahujú z mesta plného smogu čisté ovzdušie.


Okrem kúpeľov mesto a jeho okolie ponúka aj možnosti turistiky, oddychu pri morskom oku na kopci Meger. Od XV. Storočia tu bola baňa na mlynské kamene a vedľa jazierka sa zachovali aj obydlia z tufy, kde bývali niekdajší baníci, návštevu Rákocziho hradu a v lete rôzne podujatia a akcie na hrade aj v meste. Blízke okolie ponúka množstvo prírodných krás a hradov na plnohodnotné trávenie vikendov a letných mesiacov.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára