štvrtok 2. mája 2013

Hajduszoboszló - miesto kde by ste mohli bývať, podnikať, rekreovať a liečiť sa


Mesto Hajdúszoboszló ako liečebné miesto a rekreačné stredisko, ako aj termálna voda v Hajdúszoboszló majú narodeniny rovnako 26.októbra 1925. Týmto dňom sa odovzdala do rúk mesta záloha budúcnosti.
Je to deň vytrysknutia „tekutého zlata” na povrch, čo bolo rozhodujúce z hľadiska turizmu pre život malého mestečka poľnohospodárskeho rázu, ktorý poskytol nové možnosti k jeho rozvoju. Dvaja geológovia, Dr. Ferenc Bőhm a Dr. Ferenc Pávai Vajna po odôvodnených výskumoch vyznačili miesto skúšobného vrtu v Hajdúszoboszló. Povolenie potrebné k vŕtaniu získali viac ako rok pred týmto význačným dňom, potom v dôsledku ich práce z vytryskla z hĺbky 1090,87 metrov termálna voda s teplotou 73 °C. Týmto dňom sa začal nový život mesta Hajdúszoboszló, čo sa vtedy ešte obyvatelia mesta Hajdúszoboszló ani neuvedomovali.
Termálna voda
Zo začiatku mesto ani nevedelo, čo by sa mohlo začať s množstvom vody, ktoré nepretržite vyvieralo na povrch. Na základe skúseností miestnych ľudí sa však do popredia dostala možnosť využitia vody, veď muži sa v nej kúpali, zatiaľ čo ženy v nej začali prať a pociťovali jej dobré účinky aj týmto spôsobom. Zvesť o liečivej vode sa rovnako rýchlo šírila v okolí mesta a v štáte. To vyvolalo aj pozornosť odborníkov a onedlho sa začal zdĺhavý postup analýz, ktorých výsledky a iné vedecké posúdenia preukázali, že sa mesto Hajdúszoboszló dostalo k termálnej vode s liečivým účinkom. Dôsledkom toho bolo prijaté rozhodnutie o výstavbe kúpeľov.
Medzinárodne uznané liečebné miesto
V dôsledku dosvedčených liečivých účinkov a plynulých rozvojových prác sa mesto stalo liečebným miestom uznaným aj na medzinárodnej úrovni. Ponuka poskytovateľov turistických služieb kúpeľov a mesta sa stále prispôsobuje vytvoreným trendom, ktoré sa spájajú s tradičnými liečebnými postupmi. Vďaka tomu existuje široká ponuka v oblasti zdravotného turizmu.
Hostia, ktorí sem prichádzajú si môžu popri termálnej vode užívať súčasne aj navrhnuté blahodarne účinky liečebných ošetrení a v rámci rekreácie si môžu vyskúšať prístupné welnesové a fitnesové služby patriace k dnešnému životnému štýlu. Hajdúszoboszló je ideálnym turistickým cieľovým miestom nielen pre ľudí túžiacich po liečbe, ale aj pre tých ľudí, ktorí si zachovávajú svoje zdravie a túžia po jemnom masírovaní.
Liečivá sila vody, jej použitie
Vyzdravenie, pociťované pri použití termálnej vody zásadne spočíva v zložení vody v Hajdúszoboszló. Okrem účinnosti zložiek vody aj ošetrovania podporované odbornými znalosťami a skúsenosťami vyvíjajú liečivé účinky v prípade nasledujúcich ochorení: chronická artritída, degenertívna artróza, zápalové ochorenia chrbtice, chronická neuropatia, neuralgia, paralytické stavy následkom neskorých účinkov poliomyelitídy, mrtvica, pooperačné stavy, chronická bolesť svalov, rehabilitácia po úrazoch, zlomeniny kostí, typy arteriosklerózy, chronické gynekologické ochorenia, sterilita a chronické kožné choroby.

1 komentár:

  1. Bydlet v tomto městě zní skoro jako z pohádky. A také to tam tak vypadá, to by mohlo být opravdu snové bydlení. Všimla jsem si, že nabízíte nějaké domy či byty. Prosím o info, zda by se v této lokalitě nenašlo něco takového. Jde mi o pronájem nějakého menšího bytu. Předem moc děkuji, M.

    OdpovedaťOdstrániť