utorok 4. júna 2013

Zoznámte sa s prekrásnou dedinkou Hejce

V nádhernom Zemplínskom pohorí, 20 km od slovenských hraníc, leží jedna z najkrajších dediniek severného Maďarska – Hejce. Dedina svoju históriu píše už od roku 1009.  Od toho času dedinka kedy sa rozvíjala, kedy ju prepadli Tatari, Turci a v XV. storočí do dedinky prišli aj Husiti.  Poniektorí z nich sa v dedine usadili a východná časť, kde si postavili svoje domy, do dnešného dňa sa nazýva Česko, do dnes sú tu mená ako Čech, Vencel. Už v XV. Storočí tu obyvatelia pestovali hrozno a dorábali vynikajúce, aj v Košickom biskupstve žiadané vína. Z tej doby v Hejce sú  domy poprepájané s pivnicami, z ktorých do dnes sú niektoré využívané, ich dĺžka je tri kilometre
     Hlavná ulica obce lemuje potôčik, ktorý preteká celou obcou a na domoch sú do dnes husitské znaky. Domy sú zväčša z kameňa a strechy z bridlice. Cez potok  sa prechádza po dvestoročných kamenných mostoch.  Celá dedina je osadená do lesoparku. Sú tu stromy rôzneho druhu a každoročne spoločne občania obce dosádzajú ďalšie mladé stromčeky a tak zachovávajú ráz výnimočnej  atmosféry.
     V obci sa nachádza pekný kaštieľ s krásnym parkom a historickými pamiatkami.
     Obec má aj svoju tragickú, smutnú históriu. 19. januára 2006 pri obci tragicky havarovalo lietadlo An-24 a zahynulo tam 42 slovenských vojakov. Túto tragickú udalosť pripomína pomník, postavený na ich pamiatku. K pomníku počas celého roka chodí veľa návštevníkov.
     O obyvateľov obce je dobre postarané. Je tu donáška mäsa, mlieka, čerstvé pekárenské výrobky a chlieb. Obecný úrad zabezpečuje pre obyvateľov donášku  pokáľaného dreva na vykurovanie. V obci nie je plyn a ani nebude. Raz týždenne, v stredu, tu ordinuje lekár ráno od 8.30 až do tej doby pokiaľ sú tam pacienti.
      V obci je už usadených aj niekoľko slovenských rodín a život a bývanie v nej si veľmi pochvaľujú.

1 komentár:

  1. My bývame s manželom v jednej malej dedine na východe Slovenska. Máme veľké hospodárstvo, takže na zábavu nie je moc čas :-D. Chováme sliepky, králiky, ovce, kozy a ošípané a každý deň je musíme obstarávať. Na zimu som musela pre všetky zvieratá objednať kŕmenie . Síce máme seno, ale to potrebujem ešte niečím doplniť, aby mali zvieratá plnohodnotnú stravu a dobré mäso :-D.

    OdpovedaťOdstrániť