pondelok 30. septembra 2013

Pálháza - najmenšie mestečko Maďarska.

Z Košíc po ceste cez Skároš, Hollóháza na vzdialenosť 40 km leží najmenšie mestečko Maďarska s 1.200 obyvateľmi. Je umiestnené vo Fűzérradványskom parku uprostred bukových lesov. Lesy sú plné krásnej rozmanitej kveteny, niektoré sú chránené, plné húba lesných plodov.
Žijú tu karpatské jelene, srny, divé svine, muflóni. V mestečku je pekné poľovnícke múzeum. Na úpätí hôr, nad mestečkom sa nachádza perlit, ktorý sa dobýva v bani už od roku 1958 a dodnes zamestnáva mnohých obyvateľov mestečka. Aj keď je mestečko malé, má tri kostoly - rímskokatolický, grekokatolický a luteránsky, zdravotné stredisko, dom služieb, rôzne obchody, penzión, privátne ubytovania, pekné námestie s veľkým parkoviskom, reštaurácie, základnú školu, materskú školu, rozvoz obedov dôchodcom. Taký rozvoz majú skoro všetky obce v Maďarsku. Dôchodcovia zavesia na plot svoje obedáre, roznášková služba dovezie obed, zoberie prázdny obedár, zavesí plný a ide ďalej. Ani jeden obedár, plný či prázdny, sa nestratí. Od roku 1914 sa tu uskutočňujú trhy, začínali s domácimi zvieratami, a tradícia sa udržuje do dnes. V mestečku je malá stanička pre v Maďarsku najstaršiu lesnú železnicu.
Slúžila na prepravu dreva, dnes je to turistická atrakcia, ktorou sa turista dostane k poľovníckemu kaštieľu a vedľa stojacemu Kőkapu hotelu s výbornou reštauráciu, apartmánmi a krásnym prostredím vo svojom okolí. Milovníci rybolovu tu nájdu jazero, kde si môžu zakúpiť lístok na rybolov, turisti na člnkovanie a na pekné lesné turistické výlety. Z mestečka vedú cesty do rôznych kútov severného Maďarska a to do Sárospataku s termálnym kúpalisko 30 km, do Göncu, 22 km, kde je krytá plaváreň, hojne navštevovaná Košičanmi, do Sátoraljaujhelyu s obchodnými domami, všetkými úradmi, tiež s v zime s krytou, v lete voľnou plavárňou, dobrodružnou cestou, lyžiarskym svahom, klziskom a ďalšími atrakciami nad mestom na hore Šátor. Potom mnohé hrady v okolí, cyklistický chodník. Tu v tomto kúte Maďarska si každý príde na svoje.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára