pondelok 14. októbra 2013

Nyíri - perla medzi podhorskými dedinkami.

V Borsod-Abaúj Zemplínskej župe nájdeme neďaleko  hradu Fűzér, pod vencom Zemplínskych hôr, malú dedinku, ktorú miestni volajú, perla medzi  podhorskými dedinkami, je to  dedinka Nyíri. Má málo obyvateľov a žije sa tu ako v jednej rodine. Obec má 426 obyvateľov, z toho 94 % Maďarov, 1% Slovákov a len 5% rómov, aj to veľmi slušných.
Prvá zmienka o tejto dedinke je už z roku 1270, patrila  k fűzerskému hradu. V chotári obce bola aj husitská osada. V okolí dedinky sa nachádza aj krásny ružovo-fialový ametist, taký  ako sa  nachádza v Brazílii.
Kto si chce skutočne krásne oddýchnuť počas vikendových dní, užiť okolité lesy a lúky, alebo kto chce počas dní, ktoré tam strávi „počuť ticho“, je na správnej adrese.
V dedine je veľký ekologický sad výborných jabĺk, pekné lesy plné húb a lesných plodín, ako aj kveteny a vysokej i čiernej zveri. Po dedinke je rozvoz zeleniny, mäsa, chleba a pečiva. Blízko je najmenšie mestečko v Maďarsku – Pálháza, kam chodia obyvatelia Nyíri do obchodov, k lekárovi, lekárne.
Zatiaľ sa tu osadila jedna rodina zo Slovenska - Košíc. Kto bude ďalší?

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára