štvrtok 23. mája 2013

Erdőbénye - víno a gastronómia

Obec Erdőbénye, z Košíc vzdialená cez Gönc 66 km a cez Encs 70 km, obkolesená vinicami a v pozadí vencom hôr a kopcov, ponúka bývanie a rekreovanie v peknom, zdravom a zaujímavom vinárskom prostredí. Svoj domov si tu našli, už dávno pred mnohými rokmi Slováci aj Rusíni, ktorí do dnes si zachovali svoju reč aj tradície. Obec má plnú občiansku vybavenosť, zachovalé historické pamiatky, hotely, penzióny, hostince, výborné reštaurácie a historické aj novodobé vinné pivnice. Je tu veľmi živý spoločenský život, veľa turistov, rôzne podujatia, vinobrania, pastierske ohne a iné. Nájdete tu ovčiu a koziu farmu s ekologickými výrobkami a kvalitné tokajské vína. V blízkosti veľa turistických možností, počnúc termálnymi kúpeľami Sárospatak, raritným tokajským kopcom s množstvom atrakcii v Sátoraljaujhelyi, hrady Rákoczi, Fűzér, Boldogkővár, rôzne múzea, a v samotnej obci chýrna kováčska dielňa a výroba drevených sudov.

Zsóry fürdő - víkendy s rodinou

Zoznámte sa s jednou veľmi zaujímavou lokalitou kde môžete tráviť vy a celá vaša rodina aj známi vikendy, dovolenky a prípadne aj celý rok. 50 kilometrov od Miskolca je mesto Mezőkövesd a vedľa neho Zsóry termálne kúpele a v okruhu niekoľkých kilometrov kúpele Demjén, Egerszalok, ktoré sú liečivé na rôzne choroby a ďalšie veľké kúpalisko pod hradom v Egeri. V Zsory už majú niekoľkí Slováci svoje chaty, ktoré plne využívajú. V 11 hektárovom parku sú liečivé kúpele a kúpalisko s 21 bazénmi a krytou plavárňou, viac ako 70 rokov vracajú návštevníkom zdravie. Je tu aj rehabilitačné stredisko s 200 lôžkami kde pobyt pacientom hradí maďarská zdravotná poisťovňa. V areály sú rôzne stánky s občerstvením, k dispozícii lehátka, butiky, obchod s potravinami, šatne a rôzne bazény.

V neďalekom meste Eger čaká na návštevníkov svetoznámy hrad, rôzne historické pamiatky, výborná vinná pivnica a neďaleko mesta Údolie pekných žien s veľkým počtom vinných pivničiek s výborným vínom.
Okolo kúpaliska vyrástla veľká lokalita s chatami, rodinnými domami, hotelmi, penziónmi a výbornými reštauráciami.