pondelok 24. júna 2013

Telkibánya - Malé Švajčiarsko

V Zemplínskych horách severného Maďarska, je ako perla osadená dedinka Telkibánya.  Tisíce turistov ju označuje ako maďarské Švajčiarsko. V úzkom údolí, pod lesmi, pri čistých, zurčiacich potôčikoch sa zoraďujú domy už niekoľko storočí. Prvá písomná zmienka o Telkibánya je z roku 1270. V roku 1347 bola povýšená na kráľovské banské mesto. Obec má bohatú históriu, nie len baníctva, veľa prírodných útvarov, krásne lesy, geológovia a hľadači vzácnych minerálov majú tu malý raj. Pri potulkách na miestach bývalých baní, aj dnes nájdete achát, opál rôzneho sfarbenia a mnoho rôznych minerálov. Ročne obec navštívi 15 až 16 tisíc prihlásených turistov. Obec má 720 obyvateľov, tri hotely, mládežnícke tábory, štyri penzióny, štyri vynikajúce reštaurácie, 150 lôžok privátneho ubytovania, 530 kultúrne zriadených pohostinských miest.
Obci dominuje hradný kostol  z roku 1340, vedľa ktorého sa nachádza cintorín s drevenými vyrezávanými náhrobnými stĺpmi,  hovorí sa im hovoriace stĺpy, každý je ináč vytesaný, ozdobený a hovorí o mŕtvom.
Blízko kostola sa nachádza Park hrdinov s pamätnou tabuľou 65  padlých hrdinov  v prvej a druhej svetovej vojne.
V obci je stála výstava poľovníckych trofejí. Do dnes je to najbohatší poľovnícky revír žijú tu  zubry, karpatský jeleň, srny, divé svine, muflóni, divé mačky, rysy, líšky, jazvece a iné.
Telkibánya, ako samotný názov obce označuje, bolo banícke mestečko, kde sa dolovala železná ruda,  zlato, striebro. V neďalekom kameňolome už v 14. storočí dobývali veľké balvany z ktorých opracovali mlynské kamene na drvenie rudy. Do  dnes sa tam nachádza 50 nedokončených mlynských kameňov.
Je tu park sôch,  banícke múzeum, husitské skaly,  oddychový areál Kráľovská studňa s lavičkami, mostíkmi a studňou.
V okolí Telkibánya sa nachádza na mnohých vzájomne prepojených miestach perlit. Vytvára rôzne útvary, drobné zrnká perlitu padajú dole a vytvárajú dojem tečúceho sivého piesku. Perlit je vhodný aj na omietku.
Obec má dobré občianske vybavenie, je blízko Košíc, žije tam niekoľko slovenských rodín, niekoľkí Slováci majú tam svoje chaty a chalupy, ale svoje voľné dni tu trávia aj obyvatelia Budapestu, Miskolca a iných maďarských miest.