nedeľa 13. apríla 2014

Forro a Fancsal – cestou z Košíc do Miškolca.

Po hlavnej ceste z Košíc do Miškolca sa dostaneme do dvoch pekných dedín Forro a Fancsal, kde okrem Maďarov má svoje chalupy alebo bývanie aj niekoľko Slovákov.
Poďme najprv do dedinky Forro vzdialenej 35 km z Košíc. Tam veľa Košičanov chodí do reštaurácie Holdfény penziónu, pretože tam výborne varia a krásne pripravia oslavy svadieb, výročí a rôznych stretnutí. Vo veľmi dobrej cene. Je tam pekný park s drevenými sochami. Tiché, pekné uličky. Vo vzdialenosti 5 km leží dedinka Fancsal, (ktorej
sme sa už v našom blogu venovali dávnejšie) v ktorej sa už usadilo niekoľko Slovákov ako chalupári alebo na trvalo. Prvá zmienka o týchto obciach je ešte z roku 1138. V roku 1720 zemepán obce Fancsal nasťahoval do obce Slovákov aj Poliakov. Cez obce vedie modrá turistická značka, ktorá ide cez mnohé krajiny Európy. V obci Fancsal nájdete pečiatku v klietke na krčme, ktorou si turisti označujú svoj preukaz, že počas svojej túry prechádzali cez túto dedinu a je dosť opotrebovaná. Kilometer od Forro a 5 km od Fancsal je mestečko Encs s výborným občianskym vybavením.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára