streda 4. februára 2015

KEĎ VYBRAŤ, TAK DOBRE

Nie je jedno kde sa ráno prebúdzate, trávite týždne, mesiace a roky svojho života. Nie je jedno, kde sa budete cítiť dobre.  Nie je jedno, do čoho investujete svoje húževnatou prácou nadobudnuté peniaze. Domov predsa nie je v obchode kúpený chlieb, ktorý keď nezjete stvrdne, vyhodíte, alebo  nakŕmite nim vtáčkov a  pre seba si kúpite druhý, čerstvý.  Preto precízne hľadáte. Pozeráte domy, ich okolie, cestu, ktorá vedie k nim,  lokalitu,  skladbu obyvateľov, susedov pri ponúkanom dome, ovocné stromy v záhrade,  technický stav domu, ktorý práve pozeráte, materiál z ktorého je postavený, aký rozsah rekonštrukcie si vyžaduje, čo by ste chceli v ňom a na ňom meniť a koľko  to bude stáť, porovnávate, dôkladne všetko zvažujete vrátane jeho ceny nadobudnutia. Dôležitými aspektmi sú tiež služby v obci, či mestečku, možnosti výletov v blízkom okolí  a v neposlednom rade, ako ďaleko je od vášho pracoviska a koľko vás vyjdú pohonné hmoty na dochádzanie....
Potom, keď už ste ako tak rozhodnutí, prípadne plne rozhodnutí, začnete kalkulovať. Predáte byt na Slovensku. Za sumu, ktorú dostanete za predaný byt, kúpite rodinný dom so záhradou a ako pridanú hodnotu dostanete krásne prostredie, dobrých susedov, oveľa lepšie spolužitie ako v predošlom bývaní, úctu a slušnosť od obyvateľov obce či mestečka (to však musíte aj vy vracať, čiže každému sa pozdraviť, starším  doteraz zaužívaný pozdrav „čókolom“(bozkávam), za všetko sa poďakovať, vzájomne so susedmi si pomáhať).  Kúpou domu si zároveň kúpite  pocit bezpečia. Získate ďalšie  možnosti, akými sú jednoduchý prístup k nákupu domácich potravín, lacnejšie služby, lacnejší tovar v obchodoch, výhodné  služby v obci a to najmä rozvoz čerstvého chleba, mäsa, zeleniny, pre dôchodcov rozvoz obedov v obedároch, ktoré zavesia na bránu domu a dôchodca plný vymení za prázdny (nikto ten obedár neukradne), donášku pošty do domu a aj podanie listu pred domom. Každá táto služba sa ohlasuje pri prejazde obcou iným zvukom klaksóna. 
Kúpou domu získate čisté rigoly v obci, čisté lúky a lesy, krásne prechádzky lesom plným húb. Máte možnosť byť účastníkmi  krásnych rôznorodých podujatí, festivalov, sviatkov, ktoré sa poriadajú v každej obci či mestečku.  Tu sa stretávajú  ich obyvatelia a výborne sa bavia a spoločne si užívajú voľné chvíle. Získate darček od starostu obce,  či už vo forme sliepky, prasiatka, vreca zemiakov, balíku domáceho cesta, s čím si obec raz do roka – každá v inom termíne uctí svojich obyvateľov. Keď sa rozhodnete navštíviť niektorú z množstva výborných reštaurácií a čárd,  nadchne vás úctivé a srdečné uvítanie aj obsluha v každom z nich.
Toto všetko vám niekoľko násobne vynahradí  tú námahu dochádzania do Košíc aj zo vzdialenejších lokalít severného Maďarska.
Nie je jedno ako,  prostredníctvom koho kupujete dom v Maďarsku.  Naša realitná spoločnosť sa stará o svojho klienta od prvého momentu rozhodnutia ku  kúpe nehnuteľnosti až po zabezpečenie všetkých služieb. Zabezpečujeme spracovanie Kúpnej zmluvy u advokáta v Maďarsku (povinné) spolu s tlmočením, vklad do maďarského katastra, preposlanie listu vlastníctva po zapísaní nehnuteľnosti, prepis všetkých médii – elektrika, voda, plyn. Pomáhame pri zriadení internetu,  pri vybavení pobytovej karty, poistení nehnuteľnosti, prihlásení a očkovaní psa. Poskytneme adresu kominára (revízia komínov je povinná). Poradíme pri  prihlásení odpadu, ako aj s formálnymi záležitosťami pri komunálnej dani. V prípade kúpy domu s ťarchou zabezpečíme riešenie ťarchy a vyčistenie listu vlastníctva. Poskytujeme tlmočenie, sme nápomocní pri otvorení účtu v banke. Vybavíme preberanie doporučenej pošty v obci kde sa dom nachádza a následný preklad doručenej maďarskej pošty. Poskytneme pomoc pri zabezpečení pracovníkov k rekonštrukcii. V prípade dlhodobo chorého klienta  zabezpečíme prihlásenie k najbližšiemu lekárovi.  Na náklady kupujúceho, zabezpečíme  pri kúpe pozemku a jeho delenia alebo presného vymerania potrebného geodeta.  Ak je plyn zavedený iba na pozemok,  tak vybavíme zavedenie plynu do domu, jeho zapojenie, čo je dosť zložité. Poskytneme pomoc  pri  prípadnom riešení iných problémov.
Dedinky a mestečká ležiace na úpätí hôr a úbočiach vrchov tiahnúcich sa pozdĺž severovýchodnej hranice Maďarska sú živými svedkami dávnej histórie.
Počas potuliek po horách a dolinách Severného Maďarska a prechádzok ulicami jeho dediniek a mestečiek natrafíte na mnohé klenoty, ktoré by ste niekde inde v Maďarsku márne hľadali.
Nádherná a na mnohých miestach panenská príroda s horami, lesmi a stráňami ponúka množstvo príležitosti na oddych.
Účasť na festivaloch je priam životným pocitom, ktorý môžete zažiť len na mieste. K tomu ešte pridajme potulky po vinárskych oblastiach  a vinných pivniciach Severného Maďarska.  Možností je neúrekom.
To vás čaká a bude  obklopovať vo vašom novom domove, chalupe, či víkendovom dome.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára